Playing to win klinkt als een open deur, als iets wat elke organisatie wel wil.
Toch blijkt er veel onduidelijkheid te bestaan over wat nou precies “Playing tot win” is.

Binnenkort komt de Nederlandse vertaling uit van het boek “Care to dare” van George Kohlrieser c.s. In dat boek brengt Kohlrieser 4 leiderschapsstijlen in kaart:

  • Playing to avoid
  • Playing not to lose
  • Playing to dominate
  • Playing to win

Slechts 1 ervan, playing to win, zorgt ervoor dat de manager/leider samen met zijn team duurzaam succesvol kan zijn.

Secure Base leiderschap is de basis

Secure Base Leiderschap is de kunst van de leider om in zijn leiderschap de juiste balans te vinden tussen de zorgende, interesse en begrip tonende kant (= caring) en de inspirerende, uitdagende kant (= daring). Als die balans goed is komen medewerkers tot uitzonderlijke prestaties.

Voor alle duidelijkheid: als een van de 2 componenten onvoldoende aanwezig is dan blijven de resultaten uit, want ‘caring’ en ‘daring’ zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Een Secure Base Leader kun je overigens alleen maar zijn voor anderen als je zelf op jouw beurt ook weer beschikt over een veilige basis waarop je kunt terugvallen. Dus de juiste volgorde is; breng je eigen secure base op orde en ga dan anderen van daaruit leiden. Secure Base Leadership gaat in de kern dus over het laten excelleren van medewerkers door het versterken van zowel je eigen veerkracht als die van je medewerkers.

4 leiderschapsstijlen

Overheersen

weinig caring = veel daring
Winnen

Veel caring + veel daring
Vermijden

Weinig caring + weinig daring
Niet te verliezen

Veel caring + weinig daring

Leiderschapsstijl om te overheersen

(weinig caring, veel daring)

De teamleider is eenzijdig gericht op doelen halen, het werk afkrijgen, grenzen verleggen en houdt daarbij onvoldoende rekening met zijn teamleden.

De manager overstretcht zijn mensen (“neen zeggen is geen optie”), risico’s worden gebagatelliseerd (er bestaan geen bedreigingen of risico’s om te verliezen, alleen maar uitdagingen en kansen). Deze stijl van leidinggeven leidt ertoe dat de leider vroeg of laat zijn team kwijtraakt en alleen aan de finish aankomt.

Leiderschapsstijl om te winnen

(veel caring en veel daring)

Kohlrieser: “Caring and daring is not a zero-sum game. Secure base leaders are 100% caring and 100% daring”.

Door zowel “caring” als “daring” te zijn zorgt de leider ervoor dat de teamleden innovatief zijn, risico’s durven en willen nemen, experimenteren met wat mogelijk is. Zij durven uit hun comfortzone over te stappen naar de leerzone omdat ze weten dat hun leider als een secure base achter hen staat. Na het experiment kunnen ze terugkeren in de comfortzone en bespreken hoe het is gegaan. Ze worden niet op hun fouten afgerekend en ze bespreken hoe het de volgende keer anders en beter kan.

Leiderschapsstijl om te vermijden

(weinig caring en weinig daring)

Paralysis by analysis: oneindig uitstellen van besluiten; blijven reflecteren; blijven afstemmen met de teamleden maar uiteindelijk niet in actie komen.

Deze leiderschapsstijl leidt ertoe dat de leider uiteindelijk het vertrouwen verliest van zijn teamleden en hen bovendien vaak nog kwalijk neemt dat ze niet zelf in actie zijn gekomen

Leiderschapsstijl om maar niet te verliezen

(veel caring en weinig daring)

Deze leiderschapsstijl is gefocussed op motiveren en in hun kracht zetten van medewerkers en teamleden (caring) zonder dat er uiteindelijk echt doorgepakt en uitgedaagd wordt.

Teveel gericht op veiligheid en zekerheid en pamperen en vermijden van uitdagingen en risico’s en experimenten en blijven steken in de comfortzone leidt hier tot stagnatie.

Boek: George Kohlrieser: Care to Dare; de praktijk van secure base leiderschap. De Nederlandse vertaling van Jakob van Wielink c.s. verschijnt najaar 2018