Lees hier het artikel in pdf formaat

Je hebt naast je vakmatige opleiding slechts 2 keer in je carrière een andere opleiding nodig.

Uiteraard kun je alles over communicatie, management en leiderschap met vallen en opstaan leren. Veel organisaties huldigen nog steeds de opvatting: “de goeden komen vanzelf wel bovendrijven” en “people management is dus zonde van het geld.”

Een goede opleiding is een combinatie van inzicht en kennis bijbrengen (= snappen), laten ervaren (=voelen) wat dit inzicht betekent en uitdaging om in actie te komen (=doen).

Investeren in soft skills loont wel degelijk

Veel managers zijn qua persoonlijkheid van nature ofwel té introvert of juist té extravert. Als je leert dat er naast je eerste impuls (“zo ben ik nu eenmaal“) nog andere mogelijkheden bestaan gaat er een wereld voor je open; de scherpe kantjes gaan er af en je wordt veel productiever en impactvoller. Extraverte mensen kunnen alternatieven leren voor té direct zijn en introverte mensen kunnen leren duidelijker te zijn over hun wensen en verwachtingen.

Twee opleidingen die iedereen nodig heeft

  1. Je hebt een coördinerende of middlemanagementfunctie: De primaire uitdaging is te leren delegeren. Niet meer altijd zelf willen scoren maar te leren genieten als je medewerkers (onder jouw verantwoordelijkheid) uitstekend werk afleveren. Je leert dat je samenwerkingsrelaties niet vaktechnisch kunt managen. Je leert te opereren in het krachtenveld tussen hoger management dat loyaliteit vraagt, de (interne) klanten die alles op tijd willen hebben, de collega-managers die willen dat je meedenkt en je medewerkers die verwachten dat je hun belangen dient.
  2. Je bent doorgegroeid naar een senior management functie Om op dit niveau te kunnen functioneren moet je gedeeltelijk afscheid nemen van de vakinhoud en steeds meer tijd investeren in het ontwikkelen van mensen en teams. Je leert hoe je jezelf verder kunt ontwikkelen en versterken als manager. Je leert om zowel het algemene organisatiebelang te dienen als de belangen van je eigen afdeling.

Credits afbeelding: Jean de la Tete