Mythes onderzocht door Myth Busters Stern en Cooper

Een mythe is, volgens Wikipedia, een verhaal waarin handelingen en gebeurtenissen beschreven worden waarbij vaak goden, vreemde wezens en/of helden centraal staan.

Mythes hebben een grote aantrekkingskracht zoals o.a. blijkt uit het programma Myth Busters waarin onderzoekers Jamie (alpinopet en druipsnor) en Adam (de hyperactieve man met het ringbaardje) onderzochten of mythes gewoon broodje-aapverhalen zijn of dat ze juist wel kloppend waren.

Begin 2018 is het boek Myths of management verschenen waarin de schrijvers 44 hardnekkige managementmythes nader onderzoeken. Zij onderzochten o.a. de volgende 10 mythes en hierbij hun bevindingen:

 1. Er is één juiste manier van leiderschap/management
  Trap er niet in als goeroes beloven de code gekraakt te hebben en claimen de enig juiste manier gevonden te hebben. Nog steeds geldt; beschouw elke situatie als uniek en pas je gedrag aan die specifieke situatie.

 2. De robots komen eraan en nemen je managementfunctie over
  Er zijn voorspellingen dat 25% of zelfs meer dan 40% van de banen zal worden overgenomen door robots. Het blijven allemaal “slagen in de lucht” en bovendien hebben mensen zich altijd aangepast aan nieuwe technologie. Computers hebben per saldo banen geschapen en geen banen gekost. Zo zullen we ook met robots leren samenwerken en niet door hen worden verslagen.

 3. Leiderschap is belangrijker dan management
  Uiteindelijk gaat het erover dat datgene dat wordt bedacht ook wordt uitgevoerd en dat doen managers. We hebben dus zowel leiders als managers nodig en in de dagdagelijkse praktijk wordt van leidinggevenden zowel leiderschap als management gevraagd.

 4. Wees jezelf; het gaat allemaal om authenticiteit
  Jezelf zijn is vermoedelijk niet voldoende. Je moet ook groeien en verbeteren. Dus blijf trouw aan wie je bent, maar laat dit geen excuus zijn voor luiheid en gemakzucht. Groeien doe je buiten de comfortzone en dat voelt in het begin altijd als pijnlijk, maar op lange termijn brengt het je veel.

 5. Mensen hebben een hekel aan veranderingen
  Zoals al veel vaker uit onderzoek is gekomen: mensen willen wel veranderen maar niet veranderd worden. Ze hebben een hekel aan onnodige of slecht onderbouwde veranderingen. Als je mensen écht betrekt bij de gewenste veranderingen werken ze heus wel mee. Zeker als je uitgangspunt is dat zij de expert zijn van hun dagelijkse werk.

 6. Big data zal alle problemen oplossen
  Cijfers vormen slechts een deel van het verhaal. Een oordeel vormen over de cijfers en daar een conclusie over trekken blijft nog steeds mensenwerk. Dus verschuil je niet achter cijfers.

 7. De baas met de beste strategie wint
  Zoals al gemeld bij mythe: een strategie tot succesvolle actie ombouwen is een klus die de meeste strategen niet beheersen. Organisaties met een middelmatige strategie en een perfecte uitvoering zijn vaak heel succesvol. Vaak succesvoller dan een concurrent met een briljante strategie, maar zonder de managers om het uit te voeren.

 8. Het is zwaar aan de top van een organisatie
  Waar het pas echt zwaar is in organisaties is op het niveau van de middle managers en uitvoerenden. Als topmanagers denken dat ze het zwaar hebben dan zouden ze eens een week (of in ieder geval vaker dan 1 dag per jaar) moeten gaan werken in de functie van een middlemanager inclusief de daarbij horende beperkte middelen en bevoegdheden.

 9. Leiders worden geboren, niet gemaakt
  Geboren leiders zijn de uitzondering. De meeste leidinggevenden en managers hebben het vak geleerd met vallen en opstaan en als je open staat voor vakmatige en persoonlijke ontwikkeling kun je heel veel bij leren en heel ver komen.

 10. Functionerings- en beoordelingsgesprekken helpen om resultaten te borgen
  Managen is voortdurend, het hele jaar door, in gesprek zijn en niet “de boel” opsparen tot het jaarlijkse rondje functioneringsgesprekken. Creëer een cultuur waar medewerkers en leiding met elkaar in gesprek gaan als er ‘iets” is en stel het niet onnodig uit.

 11. Boek: Stefan Stern en Cary Cooper: Myths of Management, 2018.

  Credits afbeelding: paulcross