Wat vond ik dat een dooddoener vroeger als iemand dat zei. Hoe doe je dat dan? Zin maken. Dat werd er niet bij verteld. Later ontdekte ik dat er allerlei manieren zijn om je eigen stemming te beïnvloeden. Had ik dat maar eerder geweten, dacht ik.

Want het kan best handig zijn om jezelf in een stemming te brengen die behulpzaam is voor wat je nou eenmaal ‘moet’ doen. Een presentatie, een lastig gesprek, een nieuwe klant of leverancier te woord staan, een functioneringsgesprek.

Als je al denkt: ‘Ik heb hier eigenlijk helemaal geen zin in’ of ‘laat mij m’n eigenlijke werk nou maar doen’ of ‘daar heb je hem weer of ‘jaja, het zal wel’ dan is de kans dat het lekker gaat lopen al niet meer zo groot.

Een portie enthousiasme, een dosis zelfvertrouwen, een snufje interesse, relativeringsvermogen, focus, plezier…er is genoeg te bedenken dat net voor die situatie op dat moment behulpzaam zou zijn.

En dat bedenken is vaak al de eerste stap. Besluiten er iets van te maken. Het heft in eigen handen te nemen en je niet door de eerste de beste(?) stemming te laten bepalen. Besluiten wat je wilt bereiken, wat je daarvoor nodig hebt en zorgen dat je dat ergens vandaan haalt.

  • Uit het gesprek dat je met jezelf voert.
  • Uit het resultaat dat je voor ogen hebt.
  • Door je voorstellingsvermogen te gebruiken.
  • Door stemmingen op te roepen die je wel kent uit andere situaties op andere momenten. (Ja, dat kan!)
  • Door je goed voor te bereiden.
  • Door nee te zeggen als het echt niet uitkomt of beter door een ander gedaan kan of als het niet bij je functie en ambitie past.
  • Door vaardigheden te leren die het makkelijker maken en daar veel mee te oefenen.

Wat is jouw tip om zin te maken voor iets waar je geen zin in hebt?

Credits afbeelding: Lisa{santacrewsgirl}