Millennials ook wel generatie Y genoemd  zijn jongeren die geboren zijn de laatste 15 jaren van de vorige eeuw. Er verschijnen regelmatig onderzoeken en artikelen (Bijvoorbeeld: The Economist, NRC) waar managers veel van kunnen leren.

Belangrijkste kenmerken millennials generatie

  • Zij zijn opgevoed door ouders die hen veel structuur boden en hen constant aangemoedigd en bevestigd en geprezen hebben. Nu ze wat ouder zijn geworden en zelfstandig in het leven staan blijkt dat ze niet eenvoudig te managen zijn.
  • Hun grens tussen werk en privé is heel diffuus en wisselend.
  • Technologie domineert hun leven en op het werk voelen ze zich geremd door ouderen die niet meer meekunnen komen met de nieuwste technologieën.
  • Ze zijn in hun ambitie geremd door de recessie van de afgelopen jaren en zijn ongeduldig geworden
  • Wie moet zich aanpassen; zij of wij?
    In het verleden moesten nieuwe werknemers zich altijd aanpassen aan de bestaande cultuur en de oudere generatie. Dit is de eerste generatie die bij binnenkomst al beschikt over grotere digitale vaardigheden dan de oudere generaties ooit zullen bezitten. Ook hun bewuste manier van leven met nadruk op duurzaamheid, zingeving en tijd voor jezelf gaat besmettelijk werken op oudere generaties.

Als je als zoekopdracht intypt ‘Wat willen millennials’ krijg je meer dan 20.000 hits. De belangrijkste tips heb ik hieronder verzameld.

Tip 1: Zorg voor structuur maar stop met micromanagement

Zorg voor structuur en geef als leidinggevende je verwachtingen aan; dat geeft duidelijkheid voor zowel de manager als de medewerker. Millennials hebben grote behoefte aan ruimte en vrijheid binnen de door de manager gestelde doelen en deadlines. Ze willen managers die hen kansen geven voor persoonlijke groei, kansen om te excelleren en te laten zien hoe goed ze zijn.

Tip 2: Zorg dat ze weten waarom je iets van hen vraagt

Bij eerdere generaties was het voldoende om aan te geven wat de manager wilde. Millennials willen echter altijd ook weten waarom ze een bepaalde taak moeten doen. Millennials willen namelijk zinvol werk.

Tip 3: Geef feedback, veel feedback

In aansluiting op tip 2: millenials willen meer en vaker feedback dan welke generatie daarvoor ook. Ze hebben veel bevestiging nodig dat ze hun werk goed doen.

Tip 4: Geef de feedback direct

Omdat millenials opgegroeid zijn met computers en het internet zijn ze gewend dat informatie, dus ook feedback onmiddellijk beschikbaar is. Ze drukken op de search button en daar verschijnt direct het antwoord op hun vraag.

Tip 5: Geef feedback op een coachende manier

Feedback van een schoolmeestertype (die controleert en corrigeert) valt verkeerd. Zij willen een leidinggevende die inspireert en aanmoedigt.

Tip 6: Maak gebruik van hun digitale vaardigheden

Verbaas je erover wat ze allemaal kunnen met hun smartphone en social media. Haal meer uit de in je organisatie beschikbare technologie door zaken te delegeren en laat je verassen door hun creativiteit. Je zult ze nooit meer inhalen dus geldt: if you  can’t beat them, join them.

Tip 7: Accepteer dat millennials vaker van baan wisselen en denk na hoe je ze kan binden

De meeste millennials blijven maximaal 3 jaar in hun eerste baan. Ze zoeken veel minder vaak een vaste baan. Steeds vaker zullen mensen meer dan één baan hebben en banen waarin 60 uur gewerkt wordt, worden snel minder populair. Millennials zijn ongeduldig en zodra een kans op verbetering zich voordoet pakken ze die. Zorg dat die kans zich dus binnen jouw organisatie voordoet.

Tip 8: Faciliteer een betekenisvol en gelukkig leven

Voor millennials is de flexibiliteit van de werkgever bij het faciliteren van een zinvol en gelukkig leven belangrijk. Millennials willen veel naast hun werk kunnen doen en expliciet tijd hebben voor vrienden, gezin en familie. Daarnaast willen ze een goede balans privé/werk met veel tijd voor hun eigen hobby’s en ontspanning. Daar hoort een werkgever bij die thuiswerken faciliteert, flexibele werktijden mogelijk maakt, maatwerk arbeidsvoorwaarden bespreekbaar maakt en ruimte biedt om veel naast het werk te kunnen doen.

Tip 9: Ze zijn gewend om in teams te werken

Tijdens hun opleiding hebben ze keer op keer moeten werken in projectgroepjes. Nodig ze dus uit hun vaardigheid in het werken met teams in te zetten: Together Everyone Achieves More.

Samenvattend: Zorg dat ze in hun baan vinden wat ze zoeken

Ontwikkeling en beleving. Daaronder vallen een snelle loopbaan, meer verantwoordelijkheid, veel tijd voor vakinhoudelijke training en (persoonlijke) ontwikkeling en een goede balans tussen werk en privé.

Hoe zorg jij er als manager voor dat generatie Y binnen jouw organisatie optimaal functioneert?

Credits afbeelding: Elizabeth Hahn