Welk woord hoort niet in dit rijtje thuis? Twee van de drie horen onlosmakelijk bij het voorjaar en als je maar rustig wacht komen ze vanzelf langs. En die goede voornemens dan? Die horen toch bij kerstmis en Oud en Nieuw?

Misverstand goede voornemens

Daar zit een historisch gegroeid misverstand, want wie verzint het toch om, midden in de winter, in de somberste tijd van het jaar als de natuur in een diepe winterslaap is, goede voornemens te gaan maken. Al snel blijkt, elk jaar opnieuw, dat die goede voornemens niet tot de gewenste gedragsverandering leiden.

Daarom mijn ervaringstip: maak je goede voornemens met Pasen, lift mee op de flow van de ontwakende natuur en je maakt een vliegende start. Beschouw de goede voornemens van eind 2011 als een mooie warming up voor het echte werk. Je hebt de afgelopen maanden veel kunnen leren over wat je nu wel wil en wat niet. Om te zorgen dat je bij het begin van de zomervakantie trots kunt terugkijken op de resultaten van de afgelopen 3 maanden vindt je hieronder 4 tips.

4 tips voor het nakomen van goede voornemens

• formuleer niet alleen een gewenst resultaat, maar ook heel concreet wat je gaat doen de komende maanden
• kies om te beginnen maximaal 3 doelen, waarvan minimaal 1 privé-doel en minimaal 1 zakelijk doel
• organiseer een steuntje in de rug door deze doelen te bespreken met iemand die je vertrouwt en die het durft om je er op te wijzen als je je niet aan de afspraken houdt
• besef wat je favoriete sabotage/uitstel techniek is en benoem daarom ter compensatie expliciet de beloning die je jezelf geeft als je je doel gehaald hebt.

Mijn ervaring is dat het motiverend en inspirerend is om te horen van de goede voornemens van anderen daarom hierbij als start mijn eigen goede voornemens tot de zomervakantie.

Mijn goede voornemens tot de zomervakantie

• ik ga minimaal 2 x per week 1 ½ uur fitness doen (beloning : aansluitend saunabezoek en een goed gevoel in mijn lijf)
• ik ga per week 2 uur besteden aan uitbouwen van de alumnigroep op Linkedin (beloning: meer contacten die ambassadeur kunnen worden van mijn cursussen)
• ik ga een nieuwe syllabus schrijven voor de workshop Time Management: Plus voor gevorderden. (beloning: een up-to-date syllabus voor de najaarsgroep van deze workshop)

VRAAG: Wil jij ook de doelen tot de zomervakantie delen?