Oefen op vakantie met luisteren zoals je nog nooit geluisterd hebt!

 1. Tip met stip: Hoe meer je praat, hoe minder je hoort, dus, de belangrijkste uitdaging is om te leren langer je mond te houden voordat je reageert op wat iemand zegt!
  Vaak blijkt de ander nog niet uitgepraat te zijn als jij er tussendoor komt en als jij 2 keer verhinderd hebt dat iemand kan uitpraten dan haken de meeste mensen af.
 2. Ezelsbruggetje: NIVEA = Niet Invullen Voor Een Ander. Dus je stopt met de 9 fouten die opgesomd worden in het artikel: “8 fouten die je niet moet maken”.
 3. Als een gesprek langer duurt dan je gedacht/gehoopt had probeer dan de gedachte in je hoofd: “dit schiet ook niet op, kom eens tot de kern” te vervangen door: “ik ben goed bezig want de ander voelt zich uitgenodigd uitgebreid te vertellen wat hem bezighoudt
 4. Je parkeert tijdens het luisteren je oordelen, meningen, aannames, eigen interpretaties etc. en in plaats daarvan vraag je je af: Wat wil de ander écht zeggen?
  Als dat niet helemaal duidelijk is dan stel je daarover een vraag aan die ander.
 5. Moedig de ander aan door te gaan met z’n verhaal met zinnetjes zoals: “kun je daar een voorbeeld van geven”, wil je daar iets meer over vertellen, etc. etc.
 6. Toon inlevingsvermogen, empathie: bied een luisterend oor, erkenning in plaats van goedbedoelde adviezen. Onderzoek hoe het is om in de schoenen van de ander te staan door vragen te stellen aan die andere persoon.
 7. Luisteren niet met als doel om alvast een antwoord klaar te hebben als de ander een stilte laat vallen, maar luister met het doel om te begrijpen waar die ander vol van is.
 8. Ga er van uit dat de ander “bij uitstek dé expert is van zijn problemen. Dus in plaats van de ander lastig te vallen met jouw oplossingen van zijn probleem help je hem, door het stellen van vragen, dichter te komen bij de oplossing die al geruime tijd in hem sluimert.
 9. Als je merkt dat er bepaalde emoties zijn bij de ander benoem die dan.
  Zinnetjes als: “ik zie dat dit je boos maakt” of “Klopt het dat je hier behoorlijk ongerust over bent” kunnen het gesprek echt op gang brengen.

NB: Bovenstaande opsomming heeft niet tot doel om je over te halen de rest van je leven alle gesprekken te voeren op de bovenstaande manier. Neen, het doel is om je een aantal stukken gereedschap te geven zodat je naast je gewone, normale manier van gesprekken voeren ook de beschikking hebt over een andere manier. Afhankelijk van de situatie kun je dan kiezen welke manier je dan kiest.