Elke 3 tot 5 jaar is er wel weer een nieuwe goeroe die meldt dat nu toch het ei van Columbus is gevonden op het gebied van leiderschap. Er worden een paar boeken  over gepubliceerd,een paar trainingen over opgetuigd en 2 jaar later hoor je er niets meer van. In 2012 heeft George Kohlrieser zijn boek Care to dare gepubliceerd en inmiddels is duidelijk: dit is een kijk op leiderschap  die leiders en managers blijvend aanspreekt.

Lees hier een interview uit 2014 uit het Tijdschrift voor Coaching met George Kohlrieser.

De ontstaansgeschiedenis van Secure Base Leadership

De theorie is gebaseerd op een aantal theorieën uit de psychologie en opvoedkunde. Daar is uitgebreid onderzocht en aangetoond wat er nodig is om kinderen op te laten groeien tot zelfstandige en weerbare volwassenen. De essentiële en doorslaggevende factor bleek een gezonde hechting, een goede band tussen ouders (vooral de moeder) en het kind.

In die Engelstalige theorie spreekt men van secure attachment (veilige hechting). De ouder vormt in de ideale situatie voor het kind een veilige uitvalsbasis van waaruit het kind de buitenwereld gaat verkennen en waar het in het begin altijd weer op terug kan vallen. Als het kind weet dat die basis er is, durft het ook veel meer te experimenteren en grotere delen van de buitenwereld te verkennen.

Jong geleerd is oud gedaan

Kinderen die ouders hebben die een secure base zijn hebben een aantoonbaar hogere zelfwaardering, meer zelfvertrouwen en vertrouwen in anderen en hiermee een uitstekende basis om als volwassene succesvolle relaties en verbindingen aan te gaan met anderen.

Vertaling naar organisaties

George Kohlrieser heeft dit concept vertaald naar organisaties. Hij adviseert managers om de rol van “secure base” in te vullen. De medewerker kan vanuit die secure base opererend tot grote prestaties komen.  Sinds het uitkomen van het boek in 2012 is het begrip Secure Base Leiderschap aan een wereldwijde zegetocht begonnen.

Enkele kernthema’s van Secure Base Leadership

  • Om een secure base leader te zijn voor anderen moet je zelf zorgen dat jij een eigen secure base hebt om op terug te vallen.
  • Als je opereert vanuit een secure base kun je meer ontspannen reageren op veranderingen. Door je natuurlijke veerkracht kun je zelf een voorbeeld zijn voor anderen in het omgaan met tegenslagen en veranderingen en in het volhardend streven naar succes.
  • De juiste en enig mogelijke volgorde is: eerst “care” (zorgen voor) en dan volgt “dare” (durven). Dus als je niet begint om een secure base te bieden aan medewerkers krijg je ook geen medewerkers die ondernemend en gedurfd prestaties neerzetten.

Heb je nog vragen over Secure Base Leadership; aarzel niet en reageer op dit artikel.