In dit 3e artikel uit het drieluik over succes als middle manager ligt de focus op het ontwikkelen en inzetten van coachingssvaardigheden.
Managers die hun coachingsvaardigheden verder ontwikkelen komen in hun organisatie al snel bekend te staan als echte people managers. En dat is de essentie om ook in de toekomst als manager succesvol te zijn.
Coachend leidinggeven is er op gericht dat medewerkers zichzelf ontwikkelen waarbij de centrale boodschap is: stuur jezelf en neem verantwoordelijkheid.
Daarbij geldt dat dit in het belang dient te zijn van zowel de organisatie (effectiever functioneren in een rol/functie en verbetering van doorgroeimogelijkheden) als de medewerker (persoonlijke ontwikkeling).
Een goede middle manager is niet vanzelf een goede coach
Als je de basisvaardigheden van een middle manager onder de knie hebt, kun je twee essentiële vaardigheden verder ontwikkelen:
- Leiderschapsvaardigheden
- Coachingsvaardigheden
In dit artikel meer over coachingsvaardigheden. Veel middle managers vinden de menskant van leidinggeven lastig. People management is essentieel, maar hoe doe je dat? Veel managers zijn op zoek naar ondersteuning bij het aanleren van de softe vaardigheden die je naast je vakkennis ook moet beheersen om succesvol te zijn.
Veel managers zijn op hun positie gekomen omdat ze opvallend goed waren in hun vak en zijn doorgegroeid via teamcoördinator naar leidinggevende. Mensen aansturen vereist echter andere vaardigheden en gedrag dan vakinhoudelijk uitblinken.
Wat heeft een middle manager nodig om de stap naar coachend leidinggeven te zetten?
Meer delegeren, loslaten, geduldig communiceren en vooral mensen dingen zelf laten ontdekken zijn vaardigheden die je niet in één keer onder de knie hebt. Coachend leidinggeven vereist moed, doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen.
Je dient o.a. de essentiële communicatieve vaardigheden zoals luisteren, een gesprek voeren, conflicthantering, onderhandelen, beïnvloeden van mensen met verschillende leerstijlen en omgaan met moeilijke mensen te verbeteren. Hieronder een aantal voorbeelden:
- Je oordeel uit stellen in plaats van direct je mening te geven
- Geduldig een effectieve omweg volgen waarbij de gecoachte zelf dingen ontdekt in zijn eigen tempo in plaats van zelf op zoek te gaan naar wat er fout is gegaan.
- Omgaan met mensen die bij feedback onmiddellijk in de verdediging schieten.
- Meer vragen stellen en minder antwoorden geven.
Tips om verder te groeien in je rol als coachende manager:
- Neem een coach; je leert er van hoe een ervaren coach met jou werkt en ontwikkelt je eigen vaardigheden.
- Als je een nieuwe vaardigheid wilt inzetten; plan dan de benodigde voorbereidingstijd.
- Train je medewerkers in het geven en ontvangen van feedback en laat hen zien hoe jij dat zelf doet.
- Coaching kan in sessies op afspraak geschieden, maar benut ook de dagelijkse kansen om coachend bezig te zijn.
- Houd je successen en leermomenten bij in een dagboekje en kijk of je patronen kunt ontdekken.
- Maak met je direct leidinggevende afspraken over de doelen die je met coaching wil bereiken en vraag zijn feedback.
Als je bovenstaande vaardigheden verder wil ontwikkelen kijk dan een naar de workshop De Coachende Manager. In 2 dagen leer je door concrete oefeningen, praktijk adviezen en persoonlijke feedback hoe jij in de dagelijkse praktijk met coachend leidinggeven aan de slag kunt.