Als jij tot de overgrote meerderheid hoort die heeft geconcludeerd dat ook deze keer de goede voornemens van begin 2015 zijn verdampt, heb ik goed nieuws. Er bestaat een alternatieve manier om dit jaar tevreden en trots te zijn over jezelf én ook nog een aantal ambitieuze doelen te halen. De truc is dat je begint met hele kleine stapjes om je wilskracht te testen en op te bouwen. Als dit lukt kun je langzaam opschalen; dit voelt dan niet als stressvol, maar juist als een natuurlijk proces.

Je had je bijvoorbeeld voorgenomen:

de eerste 3 maanden van 2015 6 kilo af te vallen

Je nieuwe doel wordt:

“Ik drink de komende week al mijn koffie zwart en stop dus met suiker, zoetjes, melk etc.”

Dit is niet zomaar een doel, want je hebt al eerder geconstateerd dat je wilde afvallen, het nieuwe doel is een stapje in de goede richting, dus de basismotivatie is er. Na een week kun je vermoedelijk trots concluderen dat het gelukt is en dat het eigenlijk best wel haalbaar is gebleken. Nu kun je je doel iets hoger stellen bijvoorbeeld:

“Ik blijf nog een week zwarte koffie drinken en laat ook alle koekjes en chocolaatjes weg.”

Ook dat lukt weer en het wordt dan een sport een volgende kleine stap te benoemen én succesvol af te ronden. Als je op zo’n manier een aantal weken bezig bent komt het grotere doel langzaamaan weer op je radar en gezien de reeds afgelegde weg wordt het een sport om dat grotere doel ook te gaan halen. Je kunt ook, als dat beter past, helemaal niet aan een groot doel werken, maar genieten van de weg die je aflegt en trots zijn op de successen die je elke week boekt.

lid te worden van een sportschool en 2 x per week een uur te gaan fitnessen

Je nieuwe doel wordt:

“Ik ga komende week 2 x een kwartier wandelen.”

de balans werk/privé te verbeteren door vanaf 1-1 niet meer over te werken

Je nieuwe doel wordt:

“Ik ga komende week zorgen dat ik 1 dag per week ook daadwerkelijk op tijd thuis ben voor de gezamenlijke warme maaltijd.”

Of, al iets ambitieuzer;

“Ik ga de komende 4 weken zorgen dat ik op woensdagmiddag om 17.30 uur  thuis ben en kan gaan kijken bij de voetbaltraining van mijn zoon.”

Tot slot nog een aantal flankerende tips:

  1. De belangrijkste persoon in je leven met wie je afspraken maakt ben jezelf, dus afspraken met deze persoon verbreek je niet zomaar!
  2. Als er verleidingen of zwakke momenten opduiken praat dan tegen jezelf op een duidelijke manier; ‘ik drink deze week mijn koffie zwart’. Deze boodschap en bevestiging voor het brein is veel effectiever dan: ‘Ik probeer deze week mijn koffie zwart te drinken’. Deze zin suggereert dat er een keuze is.
  3. Als je eens een keer je doel niet haalt is dat niet onmiddellijk een ramp en een reden om maar helemaal te stoppen. Doe een reset, maak een nieuwe afspraak met jezelf en start opnieuw

Succes de komende weken en laat, om anderen te inspireren, eens weten aan welke kleine doelen jij succesvol hebt gewerkt.

Credits afbeelding: Pieter Baert