In dit tweede artikel bespreek ik programma’s waarmee je online bestanden kunt opslaan zoals bijvoorbeeld Dropbox, Ubuntu One, Google Drive en Microsoft Skydrive. Waarvoor gebruik je ze en hoe werken ze?

Waarom bestanden online opslaan?

Bestanden zoals presentaties en brochures altijd bij de hand hebben is erg handig. Als je ze niet op je laptop hebt staan haal je ze gemakkelijk op. Ook is het bijvoorbeeld handig als je gebruik maakt van een laptop en een desktop en je de laatste versie van een bepaald bestand niet steeds wilt e-mailen naar jezelf.

Welke cloud tools zijn er?

Zoals in de inleiding vermeld heb je Dropbox, Ubuntu One, Google Drive en Microsoft Skydrive; er zijn er nog meer maar dit zijn wel de bekendste. In dit artikel besteed ik vooral aandacht aan Dropbox en Ubuntu One omdat deze het grootste gebruiksgemak bieden. Gebruiksgemak is de belangrijkste voorwaarde om niet alleen eenmalig het programma te installeren maar het ook consequent te gaan gebruiken. Dropbox en Ubuntu One installeer je op verschillende computers en maken een map aan op uw computer die gesynchroniseerd wordt met de cloud (online) en alle andere computers waar u het programma heeft geïnstalleerd en bent ingelogd. Met andere woorden, de bestanden die in deze map worden gezet zijn voortaan altijd beschikbaar waar een internetverbinding is.

Hoe werken cloud tools zoals Dropbox?

Bij Dropbox heeft u de beschikking over 2GB wat u kunt uitbreiden door uw vrienden uit te nodigen, en bij Ubuntu One 5GB alleen uit te breiden door een maandelijk bedrag te betalen.

Als u op een computer van iemand anders een bestand wilt openen gaat u naar de site van Dropbox  of Ubuntu One, logt daar in en al uw bestanden zijn beschikbaar. Handig voor bijvoorbeeld presentaties, rapporten of foto’s die u vaak gebruikt.

Welk programma te gebruiken?

Persoonlijk vind ik Dropbox het meest gebruiksvriendelijk van alle. Er is een app waardoor je ook je bestanden op je mobiel kunt openen en de installatie is zo eenvoudig dat het iedereen moet lukken.

p.s. er is ook een “truc” om uw Dropbox ruimte snel uit te breiden naar 10GB met behulp van Google Adwords. Dit kost u wel enkele euro’s maar dan heeft u wel flink meer ruimte dan 2GB. Kijk maar eens naar dit bericht op lifehacker.com

Credits afbeelding: Robert Couse-Baker