Maandag 21 januari hebben we inmiddels achter de rug. Wellicht wist je het niet, maar dit was volgens veel media blauwe maandag: de meest deprimerende dag van het jaar omdat mensen beseffen; mijn goede voornemens zijn verdampt, de vakanties zijn nog ver weg, de dagen zijn nog steeds kort en donker etc. Anderen staan hier wat kritischer tegenover.

Nu we die hobbel inmiddels genomen hebben kunnen we in ieder geval de balans opmaken wat betreft de overblijvende goede voornemens voor 2013. Een goede voorzet hiervoor is te vinden in een artikel uit de Guardian.

Uitgangspunt is dat je stijl van leidinggeven heel bepalend is voor de successen en gezondheid van je medewerkers. Een open deur zou je zeggen, maar check maar eens of jij in 2013 de volgende dingen waar kunt maken:

  1. Laat je medewerkers weten als je ergens tevreden over bent. Er zijn nog weinig managers betrapt op teveel complimenteren en je weet uit eigen ervaring toch dat een gemeend compliment van je leidinggevende voelt als een warme douche.
  2. Luister eens wat vaker naar je mensen. Laat ze eens wat vaker uitpraten; tel vaker tot 10 voordat je middenin hun verhaal begint terug te praten. Werkt privé ook goed trouwens!
  3. Geef mensen meer verantwoordelijkheden. Medewerkers die worden uitgedaagd zetten stappen in hun persoonlijke ontwikkeling. Meer delegeren is ook in jouw belang, want dan kun je je met je eigen prioriteiten bezig houden.
  4. Zorg voor een goede balans tussen werk en privé, zowel bij je medewerkers als bij jezelf. Wie structureel teveel werkt  heeft te kampen met afnemende productiviteit. Ga in gesprek hierover.

Om deze en andere voornemens handen en voeten te geven volgt hieronder een  6-vragen variant op SMART-methode, waarmee je vinger aan de pols kan houden m.b.t  je doelen voor 2013.

  • Wat precies wil je bereiken?
    Stel deze vraag voorafgaand aan alles waar je tijd in gaat steken.
  • Waarom wil je dit überhaupt?
    Dit is de vraag achter de 1e vraag en dan kom je bij je echte motivatie.
  • Geef jezelf een cijfer tussen 1 en 10 dat aangeeft hoever je al gevorderd bent.
    Wat moet je bereiken om één punt hoger te scoren?
  • Wiens hulp zou je kunnen inschakelen en vraag het ze.
    Vergeet niet te vragen of jij hen ergens mee kan helpen
  • Hoe ga je je doel bereiken?
    Zorg dat je in ieder geval de eerstvolgende stap helder hebt en maak een plan daarvoor.
  • Wanneer wil je het doel bereikt hebben?
    Bepaal de deadline en beloon jezelf als je het gehaald hebt.

Tenslotte: Het is altijd heel inspirerend om een aantal voorbeelden van doelen van anderen te zien, dus hierbij nodig ik je uit een of meer van je doelen 2013 met ons te delen.