Brené Brown: “Durf te leiden”

Uitgaande van het feit dat degene die leiding wil geven aan anderen eerst zichzelf moet kunnen leiden bespreek ik hier het nieuwste boek van Brené Brown.

Brené Brown staat met haar TEDtalk over “De kracht van kwetsbaarheid” met meer dan 38 miljoen views in de top 5 van meest bekeken Ted-talks.

Brown vertelt in deze veelbekeken TEDtalk aan de hand van eigen ervaringen over de kracht van kwetsbaarheid en over hoe we die moeten omarmen. Ze heeft vele jaren onderzoek gedaan naar dit onderwerp en heeft er vele bestsellers over geschreven die allemaal in het Nederlands zijn vertaald.

De kracht van kwetsbaarheid

Als je niet zoveel ervaring hebt met het begrip “kwetsbaarheid” is het een absolute aanrader om deze TEDtalk te bekijken.

In haar laatste boek “Durf te leiden” past ze alle onderzoekresultaten toe op de werkomgeving.

Haar startvraag was: wat moeten leiders anders doen in deze tijd om succesvol te zijn?

Volgens Brown gaat leiderschap niet in de eerste plaats over titels, status en macht. Haar definitie van een leider is: iemand die verantwoordelijkheid neemt voor het herkennen van het potentieel in mensen en ideeën, en de moed heeft om dat potentieel te ontwikkelen.

In plaats van het krachtig managen van interpersoonlijke relaties op het werk pleit ze voor kwetsbaarheid. De inzet van empathie, verbinding en moed. Leer jezelf aan te luisteren zonder te interrumperen.

Mijn stellige overtuiging na meer dan 20 jaar opleidingen en trainingen verzorgen over management, leidinggeven en leiderschap is dat het overgrote deel van de leidinggevenden achterstallig onderhoud heeft op het gebied van kwetsbaar durven te zijn.

Dus als je meer van kwetsbaarheid wil weten raad ik je aan na het kijken van het TED-filmpje een van de boeken van Brené Brown te lezen:

  • De moed van imperfectie 2013
  • Sterker dan ooit 2017
  • Verlangen naar verbinding 2018
  • Durf te leiden 2019