Onlangs verzorgde ik het onderdeel marketing voor non-marketeers van de opleiding Effectief Functioneren in een Management Team. Tijdens deze dag viel het mij weer op hoe vaak organisaties nog leads genereren op de traditionele wijze, namelijk via vakbeurzen, ingekochte contactlijsten, cold calling, telemarketing en reclame. Al deze methodes vallen onder de noemer outbound marketing,waar de marketeer zijn boodschap de ether in ‘pusht’ in de hoop dat het wel ergens bij een prospect zal belanden.

Traditionele marketing voldoet (allang) niet meer

Ik denk dat deze outbound marketing technieken steeds minder effect sorteren en wel om twee redenen. Ten eerste wordt de gemiddelde mens dagelijks bedolven onder meer dan 2000, vaak storende, outbound marketing boodschappen. Om deze een halt toe te roepen, zet hij al diverse blokkades op zoals, caller ID en spam filters. Ten tweede zijn de kosten voor inbound marketing vele malen minder dan de kosten voor bijvoorbeeld een telemarketing actie of een reclamecampagne.

Maak van je website een leadmagneet

Dus waarom zou je massa’s mensen willen bereiken die jouw boodschap juist proberen te blokkeren. Die liever niet van je horen. Is het niet veel logischer om mensen aan te spreken die al ‘in de markt’ zijn voor jouw product of dienst? Die online op zoek zijn naar antwoord op hun vragen en die jij voor hen kunt beantwoorden? Laat deze mensen liever naar jou toekomen en maak van je website een leadmagneet, een centrale ‘hub’ voor jouw branche. Eentje die bezoekers trekt via zoekmachines, blogs en social media. Want hoewel de verhouding outbound versus inbound marketing nu nog 90% om 10% is, zullen deze cijfers in de toekomst omdraaien.

Ga van outbound naar inbound

De wijze waarop traditionele marketeers ‘jagen’ op potentiële klanten valt te vergelijken met leeuwen die op olifanten jagen in de jungle. In de jaren ’80 en ’90 waren olifanten nog volop in de jungle te vinden, maar nu allang niet meer. Ze zijn allemaal vertrokken richting de savanne (oftewel het internet). Zoek en vang dus je leads online en leer hoe jij je website kunt transformeren in een ware leadmagneet. Ga van outbound naar inbound marketing en zet vandaag nog de eerste stap. Te beginnen met het maken van de Buyer Persona en de Buyer Journey. Dat is de basis voor de juiste content. En het deze content waar jouw potentiële klanten op af komen.