In mijn eerste artikel zal ik aandacht besteden aan het gebruik van een goede password manager zoals Keepass en Lastpass. Deze programma’s onthouden uw wachtwoorden en vullen deze automatisch in wanneer deze nodig zijn.

Waarom een password manager?

Het is erg belangrijk om niet overal hetzelfde wachtwoord te gebruiken. De laatste tijd is er veel te doen geweest om datalekken bij bijvoorbeeld Linkedin en Evernote. Wanneer uw ene wachtwoord bij een van deze lekken bekend wordt, betekent dat, dat al uw accounts kans lopen om in verkeerde handen te vallen. Uw e-mail accounts kunnen gebruikt worden om spam te versturen of erger; uw creditcardgegevens worden gestolen en gebruikt.

Het valt echter niet mee om voor de vele verschillende accounts die iedereen tegenwoordig heeft een apart wachtwoord te onthouden. Uit ervaring weet ik dat soms veel tijd verloren gaat aan het terugvinden van wachtwoorden.

Hoe werkt een password manager?

Gelukkig zijn er applicaties zoals Keepass en Lastpass die al uw wachtwoorden veilig bewaren. U hoeft na het instellen van uw account slechts 1 wachtwoord te onthouden, dat van uw kluis.

Het programma gaat eerst zoeken naar al eerder op uw computer opgeslagen wachtwoorden en voegt deze toe aan uw kluis. Wanneer u nu op een site komt die al vermeld staat in de kluis krijgt u de mogelijkheid om het wachtwoord automatisch in te laten vullen. Het opslaan van meerdere accounts voor 1 website is ook geen probleem. U krijgt dan de keuze voor welke acccount u de gegevens wilt invullen.

Wanneer u een nieuwe account aanmaakt zal het programma vragen of u wilt dat het een wachtwoord voor u genereert. Vervolgens zal dit wachtwoord worden opgeslagen in uw kluis en heeft u het voortaan altijd bij de hand. U kunt er ook gewoon zelf uw wachtwoorden blijven kiezen. Als u niet op uw eigen computer werkt en een van uw wachtwoorden wilt weten kunt u altijd online uw wachtwoorden opvragen als u inlogt via de website van de password manager.

Mij heeft Lastpass al veel tijd bespaard en ik kan nu zonder dat me dit veel moeite kost voor elke account een ander wachtwoord gebruiken. Het voordeel van Keepass is dat het ook een gratis mobiele versie heeft, maar ik moet zeggen dat ik het op mobiel zo weinig gebruik, dat het (voorlopig) de moeite niet loont om over te stappen. Keepass vult niet automatisch wachtwoorden voor u in, waardoor u zelf in de kluis het wachtwoord moet opzoeken.

Aanvullingen en ervaringen met password managers zijn welkom in de reacties.

Credits afbeelding: pbkwee