Definitie pitstop: Een stop gemaakt tijdens een race om bij te tanken en periodiek onderhoud uit te voeren.

Het zal iedereen duidelijk zijn dat de korte termijn winst die je boekt door de pitstop niet tijdig te maken een enorm risico inhoudt van problemen onderweg die dan niet meer of alleen met enorme kosten en tijdverlies te verhelpen zijn.

Net als bij F1-auto’s en machines kun je een investering in onderhoud makkelijk terugverdienen, zeker als je investeert in preventief onderhoud.

Doel is een manager met 100% inzetbaarheid en een adequate wendbaarheid. Want gebrekkig functioneren, van bijvoorbeeld een geïrriteerde manager waarbij de workload stap voor stap boven z’n hoofd groeit, of zelfs stilvallen door langdurig ziek of burnout, kosten veel meer dan tijdig investeren in een workshop of training op het gebied van people management skills.

Toch is de leidende opvatting bij veel organisaties die van curatief onderhoud van managers:  we gaan door zonder te investeren in onderhoud zolang de zaak niet echt vastloopt. De achterliggende reden: korte termijn denken.

Het meest gehoorde argument: druk, druk, druk; we kunnen de manager nu niet missen! Overigens is dat bij uitstek hét argument om juist nu wel te investeren in de lange termijn beschikbaarheid van die manager, want je moet er toch niet aan denken dat die onmisbare manager een vastloper krijgt.

Senior managers lopen een verhoogd risico op achterstallig onderhoud

Een heel speciale categorie managers die, vaak zelf, hun eigen onderhoud uitstellen zijn degenen die doorgegroeid zijn naar senior management vanuit een functie als vakinhoudelijk specialist.
Naarmate zij meer verantwoordelijkheden krijgen en bij hun functioneren als manager steeds minder kunnen terugvallen op hun vakinhoudelijke kennis komt het achterstallig onderhoud op het gebied aan people management skills aan het licht.

Hun effectiviteit als manager hangt bij senior managers namelijk in afnemende mate af van hun vakkennis en in toenemende mate van hun persoonlijkheid en mensgerichte kwaliteiten.

Wat kan een ervaren manager met achterstallig onderhoud doen?

Allereerst zou je kunnen overwegen een individueel coachtraject te starten. Een andere optie is een leergang te starten met een groep andere ervaren managers, met soortgelijke werkervaring en vraagstukken. Al 20 jaar organiseert Streng Dijkerman & Partners de leergang Effectief Functioneren in een MT. Een groep van 8-12 senior managers gaat aan de slag met zichzelf verder ontwikkelen en versterken als manager.

Tijdens deze leergang komen o.a. vragen aan de orde zoals:

  • Hoe leer ik als senior manager effectief communiceren en invloed uitoefenen in een MT of directie-overleg?
  • Hoe vind ik een balans tussen wat mijn mede MT-leden van mij verwachten en wat mijn medewerkers verwachten?
  • Hoe ga ik om met de talloze veranderingen en de daarbij behorende kansen en weerstanden?
  • De essentie van Marketing, Strategisch management en Finance
  • Kan ik mijn intuïtieve keuzes ook onderbouwen?
  • Hoe kan ik meer invloed uitoefenen en gedaan krijgen wat ik denk dat goed is?

Kijk, als ervaren manager, ook eens wat vaker in de spiegel en vraag je af of het geen tijd wordt voor een pitstop? Investeer nu zodat het ook in de toekomst nog goed blijft gaan.