Omdat steeds meer mensen verschillende social media, zoals Linkedin, Twitter en Facebook gebruiken, wordt effectief omgaan met social media belangrijker. Net als bij e-mail gaat het ook bij social media om hoe je er zelf mee omgaat. Er zijn echter wel tools zoals social media dashboards die het leven van de gebruiker gemakkelijker kunnen maken. De twee die hier besproken worden zijn beide gratis, maar van Hootsuite is ook een uitgebreidere, betaalde variant die meer mogelijkheden biedt.

Welke social media dashboards zijn er?

De bekendste en meeste gebruikte social media dashboards zijn Tweetdeck en Hootsuite maar er zijn er meer. Tweetdeck is een programma dat je downloadt en installeert op je computer, Hootsuite werkt in je browser. Beide opties werken mijns inziens prima maar dit kan een overweging zijn bij je keuze. Tweetdeck is eigendom van Twitter en werkt ook alleen met dat netwerk. Hootsuite kun je gebruiken voor bijna elk sociaal netwerk dat je kunt bedenken.

Wanneer gebruik je social media dashboards?

  • Als je meerdere Twitter accounts beheert is het handig om een dashboard te gebruiken. Je kunt dan beide accounts aan het dashboard koppelen, de timeline van de accounts zien en met beide accounts posten.
  • Als de functionaliteit van de homepage van twitter niet voldoende informatie geeft. Je wilt bijvoorbeeld direct kunnen zien wie je genoemd heeft in een tweet of alle tweets voor bij zien komen die gebruik maken van een bepaalde hashtag (#).

Je ziet het in bovenstaande opsomming al een beetje terugkomen, maar het gebruik van een social media dashboards is vooral handig voor Twitter. In het begin heb ik ook andere social media eraan gekoppeld maar ik merkte dat ik daar heel weinig gebruik van maakte en daardoor heb ik ze maar weer verwijderd.

Conclusie

Als je een actieve Twitter gebruiker bent zijn social media dashboards erg fijn. Ze geven veel informatie en ook nog eens precies de informatie die jij wilt. Voor andere social media vind ik ze minder geschikt. Als je echt wilt monitoren wat er over je merk gezegd wordt online dan zijn daar uitgebreidere tools voor zoals Coosto maar ook vele andere. Mochten jullie het niet met me eens zijn dan hoor ik dat natuurlijk ook graag!

Credits afbeelding: Conal Gallagher