Succesvolle managers houden zich aan hun afspraken en zijn aldus betrouwbaar. In voorkomende gevallen zetten zij hun eigenbelang opzij als dat nodig is voor het hogere organisatiebelang. De bekende Engelse managementgoeroe Simon Sinek schreef er zelfs een boek over: Leaders eat last: Why Some Teams Pull Together and Others Don’t.

Maar sommige leidinggevenden gaan daarin wel erg ver, te ver als je het mij vraagt.

Kijk uit voor de brownout

Voor het verschijnsel hebben de Amerikanen een nieuw management woord uitgevonden: brownout. De klassieke betekenis van het woord brownout is: uitval door overbelasting (van het stroomnet).  Toegepast op het drukke werkleven van een manager kun je je ongetwijfeld ook iets voorstellen bij dit woord. Het is als het ware een voorbode voor de burnout.

Het geniepige van een dreigende brownout of zelfs van een echte brownout is dat degenen die er last van heeft het een tijd voor de buitenwereld kan verbergen. Het zijn vaak succesvolle managers die er last van hebben. Of eigenlijk hebben ze er geen last van, denken ze zelf. Ze ontkennen het gewoon. Het past niet in hun zelfbeeld. Daarom is het ook zo’n sluipmoordenaar.

Een brownout voorkomen

Structureel is er maar één oplossing: neem het besluit dat afspraken met jezelf minstens net zo belangrijk zijn als afspraken met een ander. Ik zeg minstens want een van de eerste managementlessen die ik kreeg werd mij verteld in de vorm van een verhaal:

Wat moet een ouder doen die met twee kinderen in het vliegtuig zit en het vliegtuig dreigt neer te storten? Het geijkte antwoord was natuurlijk: erbij helpen dat de kinderen zuurstofmaskers opdoen en zwemvesten aan hebben.

Fout zei de managementtrainer: om goed voor anderen te kunnen zorgen moet je eerst goed voor jezelf zorgen. Want als je pech hebt raak je al bewusteloos als je bezig bent met je kinderen en kun je niets meer voor hen en jezelf doen. Dus neem eerst zelf een zuurstofmasker en ga dan pas voor anderen zorgen!

Aan de slag met afspraken met jezelf

Toegepast op de sluimerende brownout van veel hardwerkende leidinggevenden: Zorg dat jij zelf goed in je vel zit en maak daar afspraken over met jezelf en houd je eraan. Als jij aldus in topconditie bent dan kun je ook heel veel betekenen voor anderen. Dit is dus een verschuiving van kortetermijnsuccessen naar duurzame langetermijnsuccessen.

Dit gaat niet vanzelf en vereist aankijken en overwinnen van een aantal obstakels, met name obstakels in jezelf.

Het onderwerp afspraken met jezelf, er prioriteit aan geven en je er aan houden is een van de kernthema’s in de module time management die onderdeel uitmaakt van de middle managementopleidingen leidinggeven.

Tip: Je kunt hier nog vele boeken over lezen of lang over nadenken. Veel beter is om te beginnen: maak een afspraak met jezelf waarvan je weet dat het goed is voor je lange termijn gezond functioneren en kijk eens of je jezelf belangrijk genoeg vindt om je aan die afspraak te houden de komende week.

Als het goed is krijg je de smaak te pakken en smoor je je brownout in de kiem. Waar ga jij mee aan de slag?

Credits afbeelding: Derrick Caluag