Stel bovenstaande prikkelende vraag aan jezelf voordat je verder leest: besteed minstens 10 minuten aan het nadenken over deze vraag en formuleren van een antwoord.

Stap 2: Stel de vraag ook aan al je teamleden en luister naar hun antwoorden, zonder ze te interrumperen en in de verdediging te gaan.

Je zou ook een iets andere formulering kunnen kiezen als je dat passender vindt bijvoorbeeld: wat in mijn manier van leidinggeven zorgt er voor of verhindert juist dat jij je maximaal wil inspannen?

We hebben authentieke leiders nodig

Het is inmiddels 10 jaar geleden (2006) dat Goffee en Jones hun boek: Waarom zou iemand door jou geleid moeten worden?

Volgens Goffee en Jones hebben we authentieke leiders nodig. Leiders die weten wie ze zijn en waar de organisatie en het team naar toe moet. Authentieke leiders schetsen die toekomst en nodigen de medewerkers uit: ga je met me mee op reis naar die toekomst? ja of neen?

De allereerste observatie is dat je niet leiding geeft aan medewerkers maar dat leidinggeven een samenwerkingsrelatie is met medewerkers.

Leidinggeven is niet de cowboy die een stadje inrijdt, een paar schoten lost en meldt: hier ben ik, jullie nieuwe leidinggevende! Neen, nieuwe leidinggevenden zoeken eerst uit hoe de stad in elkaar steekt en passen zich voldoende aan zodat de inwoners zien dat hij het beste met hen voorheeft. Daarna gaat hij hen voor in de veranderingen zonder al vroeg van achteren neergeschoten te worden.

Welke competenties hebben moderne leiders nodig?

In deze klassieker geen lijstjes met kant en klare antwoorden want het uitgangspunt is dat er voor veel verschillende situaties juist verschillende soorten leiders nodig zijn. Wel schetsen ze een aantal competenties waarover een goede leider dient te beschikken:

  1. Zowel krachtig zijn als je kwetsbaar kunnen opstellen
  2. Zowel dichtbij de mensen staan als een gepaste afstand kunnen bewaren
  3. Zowel onafhankelijk en zelfstandig kunnen denken als zich kunnen aanpassen
  4. Doen wat je zegt en zeggen wat je doet
  5. Vertrouwen aan mensen durven geven en je niet irritant bemoeien met de dagelijkse gang van zaken
  6. Voldoende zelfkennis hebben over je eigen scherpe kantjes en valkuilen

Oefening: geef jezelf een rapportcijfer tussen 0 en 10 voor bovenstaande 6 competenties. Maak vervolgens een actieplan om over een half jaar op een aantal punten jezelf een score te kunnen geven die één punt hoger is. Al deze eigenschappen zijn noodzakelijk maar nog niet voldoende om goed leiderschap te vertonen.

De laatste check is namelijk: wil jij het écht inclusief de inspanning, volharding en veerkracht die onlosmakelijk horen bij de functie van leidinggevende? Succes met dit levenslange leerproces om een goed leider te worden.

Credits afbeelding: Michelangelo Carrieri