Aan de basis van persoonlijke effectiviteit staat het vermogen tot zelfreflectie: hoe gedraag ik me en wat is daarvan het resultaat én wat kan ik daaruit leren voor effectiever toekomstig gedrag?

Persoonlijke effectiviteit; gedragsverandering

Door zelfreflectie krijgt u zicht op patronen die vaak onbewust in uw gedrag zijn binnengeslopen. Echter, om te voorkomen dat zelfreflectie verwordt tot navelstaren geldt: Reflecteren moet je zelf doen maar kun je niet alleen! Onhandig gedrag ontstaat altijd in de interactie met anderen. Daarom zal gedragsverandering ook zo moeten plaatsvinden. Een theoretische basis is daarbij vereist, maar om nieuw gedrag te oefenen heeft u anderen nodig.

Voor wie zijn de cursussen persoonlijke effectiviteit interessant?

Positief geformuleerd: mensen die hun persoonlijke effectiviteit en communicatieve vaardigheden willen verbeteren omdat ze tot nu toe voornamelijk inhoudelijk geschoold zijn en nog relatief weinig ervaring hebben in het verbeteren van hun ‘soft skills’.

De diverse soorten deelnemers; té extraverte types aan de ene kant en té introverte types aan de andere kant,  ergeren zich vaak aan elkaars gedrag en kunnen dus mooi met elkaar oefenen tijdens de opleiding.