De afgelopen 50 jaar is er heel veel geschreven over time management. Blijkbaar is het lezen van een boek of het kijken naar een Youtube filmpje echter niet voldoende om resultaten te boeken. Want time management staat al 10 jaren onafgebroken in de top 3 van redenen waarom professionals en managers een cursus leidinggeven gaan volgen en ook de korte cursussen time management blijven populair.

Waarom lukt het niet?

Als ik bij de start van zo’n opleiding informeer waarom het tot nu toe steeds niet gelukt is iets aan time management te doen, is het klassieke antwoord: “daar had ik geen tijd voor”. Velen hebben wel eens gegoogeld en worden dan overspoeld met lijstjes met tips & trucs, en stappenplannen. De oogst van een uurtje googelen leidt echter bijna nooit tot een blijvende gedragsverandering.

“Het probleem is niet dan mensen niet weten wat ze moeten doen. Nee, het probleem is dat ze niet doen wat ze weten” – Chris Argyris

Omdat time management een van mijn hobby’s is heb ik er nagenoeg alles over gelezen en om niet nog een boek met een eigen methode aan de stapel toe te voegen heb ik gekozen voor een laagdrempelige aanpak:

Een serie van 10 artikelen met daarin een aantal tips die je in staat stellen om elke week in de rest van je leven per week 8 uur te besparen. De serie is als volgt opgebouwd:

  • Inleidend artikel: boek de komende 30 jaar elke week 8 uur tijdwinst
  • 6 artikelen over helder krijgen: wat wil ik?
  • 2 artikelen over tijdvreters die je doelen bedreigen
  • Afsluitend artikel: hoe verloopt de werkdag van een succesvol time manager

Waarschuwing

[box type=”note”]1: om de tijdwinst daadwerkelijk te kunnen boeken is eerst een tijdsinvestering vereist[/box] Deze investering betaalt zich dubbel en dwars terug, maar als je niet bereid bent om te investeren kun je er beter niet aan beginnen.

[box type=”note”]2: nieuw gedrag inslijpen tot een gewoonte kost minimaal 28 dagen.[/box] Daarom het advies: werk gedurende 1 maand aan 1 tip, want anders ga je meerdere tips half inslijpen waardoor het effect demotiverend is.

Vrijgekomen tijd besteden

Aan jou de keuze hoe je die tijdwinst vervolgens investeert. Als je je huidige week-resultaten in 8 uur minder kunt bereiken kun je natuurlijk 8 uur besteden aan nieuwe werktaken waar je tot nu toe niet aan toe kwam. Of je besteedt (een deel) van deze vrijkomende 8 uur aan privé zaken waar je tot nu toe niet aan toekwam.

Kortom: als je time management beter op de rit krijgt wordt je minder geleefd, loop je minder achter de feiten aan, krijg je weer een aantal vrijheidsgraden terug en krijg je meer grip op je werk en je leven. Time management is in essentie zelfmanagement.

Credits afbeelding: Bev Sykes