Stel jezelf eens de vraag: wat ben ik nu en wat wil ik over 5 jaar zijn?

Middle management

Je geeft leiding aan een team medewerkers dat voornamelijk uitvoerend bezig is. De middle manager heeft voorafgaand aan de managementfunctie vaak zelf dit vakinhoudelijke werk gedaan. Een van de grootste uitdagingen is om via meewerkend voorman door te groeien tot een echte leidinggevende door goed te leren delegeren.

Het is een uitdaging om niet meer zelf te willen scoren maar te leren genieten als je medewerkers (onder jouw eindverantwoordelijkheid) uitstekend werk afleveren. Je ontdekt dat je menselijke relaties niet vaktechnisch kunt managen en het vereist ontwikkeling van people management vaardigheden. Je merkt dat je het leidinggeven er “niet meer bij kunt doen” en dat je tijd moet vrijmaken om het vak van manager onder de knie te krijgen. Je kunt ervoor kiezen dit vak in de praktijk te leren met vallen en opstaan, maar een goede cursus leidinggeven werkt als een katalysator.

Mogelijk komen de volgende vragen bij je op :

 • Hoe kan ik het beste leidinggeven aan mijn medewerkers?
 • Coachen en motiveren van medewerkers: hoe doe ik dat?
 • Hoe kan ik mensen aanspreken en toch de relatie goed houden?
 • Hoe krijg ik meer grip op mijn time management?
 • Hoe kan ik positie kiezen in het spanningsveld tussen mijn baas en mijn medewerkers?
 • Hoe ga ik om met de continu veranderende omgeving?

Hoger management

Na een aantal jaren als middle manager gewerkt te hebben groeit een aantal door naar het hoger management. Je geeft nu leiding aan een groep middle managers die op hun beurt ook weer mensen aansturen en vermoedelijk maak je nu deel uit van het  MT (management team).

Nog meer dan in je vorige functie moet je beschikken over relatievaardigheden. Om je op dit niveau te handhaven en effectief te functioneren moet je afscheid nemen van de vakinhoud en steeds meer tijd investeren in het ontwikkelen van mensen en teams.

Je staat voor de uitdaging om zowel het algemene organisatiebelang te dienen alsmede de belangen van je eigen achterban of afdeling. Je hebt de vaardigheden van een acrobaat nodig om met behoud van de goede sfeer en relaties in het MT je collega’s aan te spreken over soms controversiële zaken. Je dient je zeer bewust te zijn van je eigen gedrag en het effect dat dat gedrag heeft op anderen.

Mogelijk komen de volgende vragen bij je op:

 • Hoe leer ik als senior manager effectief communiceren en invloed uitoefenen in een MT?
 • Hoe vind ik een balans tussen wat mijn mede MT-leden van mij verwachten en wat mijn medewerkers verwachten?
 • Hoe ga ik om met de talloze veranderingen en de daarbij behorende kansen en weerstanden?
 • Wat is nu de  essentie van Marketing, Strategisch Management en Finance?
 • Kan ik mijn intuïtieve keuzes ook onderbouwen?
 • Hoe kan ik meer invloed uitoefenen en gedaan krijgen wat ik denk dat goed is?

Voor achtergrond informatie over de onderwerpen en de mogelijkheid om ervaringen uit te wisselen is onze leergang ‘Effectief Functioneren in een Management Team‘ zeer geschikt.

Credits afbeelding: Opensource.com