Je moet het zelf doen maar je hoeft het niet alleen te doen!

Het succes van organisaties hangt voor een groot deel af van HOE mensen samenwerken.

Bij samenwerken gaat het o.a. om persoonlijke ontwikkeling, persoonlijke groei en emotionele intelligentie (EQ).

Iedereen kent wel voorbeelden van vakinhoudelijk zeer bekwame collega’s die, toen ze eenmaal promotie gemaakt hadden naar een leidinggevende functie, mislukten in die nieuwe functie. De reden: meer dan voldoende IQ en technische vaardigheden maar een tekortschietend EQ.

Emotionele intelligentie is het vermogen om zowel de eigen emoties als de emoties van anderen waar te nemen, te begrijpen en te beheren. Een ontwikkeld EQ kan je ervan weerhouden beslissingen te nemen waar je later spijt van krijgt en helpen om acties te ondernemen die jou en de mensen in je omgeving ten goede komen.

Wat is persoonlijke ontwikkeling en persoonlijke groei?

Persoonlijke ontwikkeling is naar binnen kijken en focussen op manieren om jezelf te verbeteren. Persoonlijke ontwikkeling vergroot je zelfbewustzijn, je gevoel voor eigenwaarde, vergroot je vaardigheden en vervult je ambities. Van hieruit maak je de verbinding met je collega’s, medewerkers en je leidinggevende op een authentieke en effectieve manier.

Stelling: je kunt pas effectief en authentiek leidinggeven aan anderen als je eerst leiding hebt leren geven aan jezelf.

Stappen in persoonlijke ontwikkeling:

  • Zelfobservatie: waarneming van je eigen gedrag, gevoelens en gedachten
  • Zelfreflectie: nadenken over je eigen gedrag, gevoelens en gedachten
  • Zelfinzicht/zelfkennis: inzicht in eigen sterke punten en punten die nog verbeterd kunnen worden
  • Doelformulering: wat zou je willen als leidinggevende
  • NB: Als je bovenstaande stappen hebt afgewerkt is er NOG NIETS GEBEURD!
  • Maak een plan, kom in actie en ga aan de slag met je doelen

Als je stappen op dit pad wil zetten schrijf je dan in voor een van de najaarsgroepen Leidinggeven voor technici of voor de managementleergang Effectief Functioneren in een MT.